Referat fra klubbturneringene


Årets første spillekveld ble viet klubbmesterskapet i lynsjakk 2015. Det ble spilt nå på grunn av problemene med avviklingen som oppsto i desember, da turneringen ikke kunne godkjennes som et offisielt klubbmesterskap.

Terje Eriksen har tydeligvis beholdt høstens storform, og ble klubbmester med 14 poeng av 15 mulige. Deretter fulgte Tor Kristiansen med 12,5 og Bjørn Egede-Nissen med 11,5.

PÃ¥ en imponerende 4. plass med 10 poeng fulgte Kazim Yilmaz, som samtidig vant klasse 1.

Klasse 2 ble vunnet av Tore Høisveen fra Konnerud, som endte opp med 6,5 poeng.

Resultater finnes på Turneringsservice

 

Terje Eriksen vant høstturneringen 2015

Terje Eriksen vant høstturneringen 2015

Med en tidlig seier mot Truls Skauge Klausen, sikret Terje Eriksen seg høstmesterskapet i Drammens schakklub, foran Lars Hjelmås. Med 8,5/9  for Terje, og 8/9 for Lars ble det overlegent i forhold til resten av feltet. På 3. plass fulgte Geir Ivar Henriksen med 6,5 poeng.

Beste klasse 1 spiller ser ut til å bli Anders Sørjordet. Han blir klassevinner ved seier eller remis til Jan Magnus Olaisen i det siste partiet, mot Kazim Yilmaz. Skulle derimot Kazim vinne, vil Jan Stokke snike seg foran på kvalitet.

I klasse 2 Ble det seier til Helge Lavergren med 5,5 poeng, mens sønnen i huset, Karl Ivar Lavergren fulgte på andreplass med 4,5. Tredjeplass i klassen gikk til Håvard Aarvik-Hansen med 4 poeng.

Fem av de utsatte partiene fra 3. runde ble spilt på tirsdag. Deriblant alle de tre partiene på toppbordene. Med avgjørelse i alle partier, ble vi stående igjen med 3 spillere på 100% score, før 4. runde.

Førstemann på 3/3 er Lars Hjelmås, som slo Bengt Magnusson etter at partiet startet med avbyttevarianten i fransk. Tro mot sin aktive spillestil valgte Lars å rokere langt, for å skape ubalanse i en åpning som er kjent for å føre til relativt kjedelige stillinger. Bengt valgte nok litt feil plan, og ga Lars et skummelt initiativ etter 19. b6. Deretter presset Lars seg sakte men sikkert inn hvits stilling, og Bengt ga til slutt opp i trekk 37.

Heller ikke Geir Ivar Henriksen så ut til å ha noen store problemer mot Andre Tsolis Hellenes. Geir spilte som hvit, sin sedvanlige engelske åpning, og fikk raskt et posisjonelt press. fra trekk 12 ser det ut som fordelen er komfortabel, og fordelen økte deretter sakte men sikkert , fram til Andre måtte gi seg.

Sistemann på toppbordene som vant, var Terje Eriksen, som måtte jobbe litt mer mot Njaal Roholdt. Det startet som en slags kongeindisk, som transponerte over i noe som ligner mest på en siciliansk maroczy oppstilling. Dette er kjent som en solid struktur for hvit, og Njaal hang lenge godt med. Dessverre for Njaal måtte han bruke mye tid på å holde stillingen sunn, og Terje fikk fordel i Njaals tidsnød. Til slutt tapte Njaal på tid i håpløst tapt stilling.

De to siste partiene, var Truls Skauge Klausen mot undertegnede, og Kazim Yilmaz mot Terje Jørgensen.

Truls fikk rakt initiativet mot undertegnede etter å ha vunnet en bonde på f7. Deretter hadde undertegnede muligheter til å komme seg greit ut av det, mens Truls fikk muligheten til å avgjøre. Når Truls brukte et tempo for mye, kom han inn i et sluttspill med bonde over, men der han nok står nest best en periode. Til slutt bukket undertegnede umotivert kvalitet, og Truls kunne ro i land partiet. I partiet mellom Kazim og Terje ble det Grunfeldt, som begge tydeligvis kunne godt et stykke. Da Kazim avvek fra hovedteorien i trekk 10, ved å spille Tc1, spilte Terje litt umotivert b6, som får stillingen til å kollapse som et korthus. Dermed ble det en enkel seier for Kazim.

Selv om det ble mange utsatte partier, deriblant alle partiene på de 3 øverste bordene, ble det en svært underholdende runde for tilskuerne til 3. runde.

Særlig et par av juniorene, sto for stor underholdning, med blandet resultat. Einar Tofteng Tømmerhol fikk fransk mot seg fra Jan Magnus Olaisen, og så ut til å være bra forberedt på det, fram til han i trekk 8 spilte b3, og fikk en litt tvilsom stilling. Når Jan Magnus ikke fant den beste fortsettelsen, utnyttet Einar muligheten maksimalt og overspilte Jan Magnus. Dessverre mistet han oversikten og etter et litt unøyaktig c3 i  trekk 27 utnyttet Jan Magnus svindelsjansene maksimalt og vant i trekk 29.

Håvard Aarvik-Hansen gikk rett i strupen på Karl Ivar Lavergren, og ofret løper for to bønder og rasert kongestilling. Håvards egen konge ble også stående utsatt til. I de påfølgende komplikasjonene, var det Karl Ivar som holdt hodet kaldest. Det var muligheter begge veier, før Håvard gjorde den avgjørende feilen med 20. Se4. Når Karl Ivar fikk muligheten til kontring, slo han tilbake med kirurgisk presisjon og Håvard ga seg i trekk 27.

Kveldens mest overraskende resultat, var remisen mellom Kjetil Hefte og Gunnar Sama. Kjetil spilte et meget overbevisende parti, og sto best gjennom store deler av partiet. Riktig nok overså Gunnar muligheten til en skikkelig kontring etter 22. Tg1. Etter  damebyttet på f2 fikk Kjetil avgjørende fordel, men litt manglende sluttspilltrening sammen med de typiske nervene ved å stå godt ble nok dessverre tungen på vektskålen, som tippet partiet over i remis. I sluttstillingen gir Stockfish ca 75 i fordel for hvit på dybde 55, men det er ikke helt enkelt å vinne sluttspillet likevel med lite erfaring i bondesluttspill. Ved neste anledning vil nok Kjetil spille videre på sluttspill der han ikke er i noen form for tapsfare.

Ellers tok Erik Kjærstad en overbevisende seier mot Martin Lyngås, mens Torge Ugland vant en bonde i åpningen mot Halldor Stefansson, og sakte men sikkert presset fram en seier. Tonje Marie Heggdal spilte et solid parti mot Anders Sørjordet, og sto helt fint gjennom åpningen og ut i midtspillet. dessverre mistet hun konsentrasjonen et lite øyeblikk, og gjorde en avgjørende bukk, som førte til seier for Anders.

Jan Stokke plukket frem igjen orangutangåpningen sin i langsjakk, for første gang på mange år. Han fikk ikke noen umiddelbar åpningsfordel av det, men fikk svært aktive offiserer i overgangen til sluttspillet, og kunne plukke bønder fra Runar Emgård.

Otto Brokke fikk et sliteparti mot nykommeren Andreas Lundstad, men trakk helpoenget i land som kveldens sistemann.

Ragnar Edvardsen mot Einar Hamre ble remis

Ragnar Edvardsen mot Einar Hamre ble remis

Kveldens siste parti, var prestisjeoppgjøret mellom Ragnar Edvardsen og Einar Hamre. Ragnar hadde nok et lite press i åpningen, men Einar fikk utlignet og det ebbet ut i et sluttspill med like mange bønder samt en springer og et tårn hver. Ingen av spillerne fant noen vei gjennom motstanderens stilling, og det endte etter hvert med trekkgjentagelse.

Jan Magnus Olaisen mot Bengt Magnusson endte med seier til Bengt etter et underholdende parti

Jan Magnus Olaisen mot Bengt Magnusson endte med seier til Bengt etter et underholdende parti

I andre runde av høstturneringen, var det fortsatt relativt stor ratingforskjell på de fleste bordene, men noen overraskelser ble det også i denne runden.

Øivind Andersson prøvde seg på litt utpsyking av Einar Hamre før runden, men Einar tok som vanlig initiativet i partiet. Etter hvert ble Einar for ivrig og trodde han skulle avgjøre med et fikst offisersoffer. I stedet ble han bare stående dårligere, men Øivind fant ikke den beste gjendrivelsen, og partiet ebbet ut i remis.

Runar Emgård spilte seg opp en solid stilling mot Ragnar Edvardsen, og kom etter hvert fram til en stilling der han hadde presset og best tid. Etter å ha brukt mye tid på å finne en vinst, sto begge spillere med ca. et minutt igjen på klokka når det ble byttet av noen brikker, og Runar tilbød remis. Ragnar fintet et trekk med 20 sekunder igjen på klokka, men valgte i stedet å ta i mot remisen.

Ellers var det ratingfavorittene som rodde i land seirene, selv om Geir Ivar Henriksen måtte slite tungt mot Emal Dawar. Njaal Roholdt måtte også kjempe lenge mot nykommeren Andreas Spæren, som spilte et meget bra parti fram til sluttspillet med tårn og damer.

Lars Hjelmås tok en komfortabel seier mot Anders Sørjordet, mens Terje Eriksen fikk til et sterkt kongeangrep som ble avgjørende mot Torge Ugland, på bord en og tre.

I partiet som på papiret var jevnest, mellom Jan Magnus Olaisen og Bengt Magnusson ble det et parti der Jan Magnus spilte svært aggressivt fra start. I midtspillet overspilte han nok stillingen, og tillot en kontring som kostet et par bønder på kongefløyen. Dette fikk Bengt utnyttet, og endte med å få til en spidder på dama til Jan Magnus.

Ellers ble Gunnar Sama for sterk for Karl Ivar Lavergren, mens forrige rundes overraskelsesmann, Helge Lavergren, måtte strekke våpen for Otto Brokke. Kazim Yilmaz og Jan Stokke spilte et jevnt parti, der de kom inn i et sluttspill med 4 bønder og to springere for Kazim, og fem bønder, springer og løper for Jan. Med bøndene spredt over hele brettet klarte Jan til slutt å utnytte løperens rekkevidde, og vinne en bonde til, slik at han fikk to sammenhengende fribønder.

Nykommeren Andreas Lundstad vant en fin seier mot Martin Lyngås, mens Halldor Stefansson viste seg som den sterkeste mot Håvard Aarvik-Hansen.

Lars Hjelmås vant på førstebord mot Anders Sørjordet

Lars Hjelmås vant på førstebord mot Anders Sørjordet, mens Torge Ugland måtte strekke våpen mot Terje Eriksen i bakgrunnen

 

Selv om noen gamle travere av diverse grunner er forhindret fra å spille årets høstturnering, kom deltagerantallet opp i gledelige 34 deltagere til slutt. Først og fremst på grunn av mange nye, som prøver seg i sin første turnering noensinne. Dette er veldig gledelig for klubben. Spesielt siden gjennomsnittsalderen  i turneringen er lavere enn på lenge. Gledelig er det også å se at noen tidligere spillere, både fra Drammens og andre klubber kommer med i turneringen.

Nytt av året er det at vi spiller etter sveitsersystemet, som avviker litt fra Monradsystemet. Dermed er det mindre sjanse for at de øverst rangerte spillerne møtes alt for tidlig i turneringen, noe som kan være en fordel for spenningen med tanke på at alle spiller i samme gruppe.

DSC_4552

Helge Lavergren forsvarte seg overbevisende i runde 1

Når vi kom i gang med runden, ble det relativt stor forskjell i kvaliteten på spillerne, og mange partier var relativt fort unnagjort. Dette vil naturligvis jevne seg ut etter hvert som Sveitsersystemet får virkning. Til tross for forskjellen i spillestyrke, kom det et par overraskende resultater i løpet av runden. Den første overraskelsen kom i partiet mellom Kazim Yilmaz og Andreas Spæren, der Kazim måtte strekke våpen, etter å ha fått problemer med dagsformen. Kveldens andre overraskelse kom i partiet mellom Jan Stokke og Helge Lavergren. Til tross for en bonde mindre i store deler av partiet, forsvarte Helge seg med bravur, og fikk forenklet til et sluttspill med en bonde mindre og ulikfargede løpere. Når Jans merbonde til alt overmål var en dobbeltbonde, var remis eneste mulige utkomme.

I alle de andre partiene vant ratingfavorittene, selv om særlig Emal Dawar måtte slite seg gjennom et langt sluttspill mot Håvard Aarvik-Hansen, som forsvarte seg tappert. Runde 2 kommer med litt jevnere partier, men det er fortsatt en del ratingforskjell i de fleste partiene. Likevel er det nok større sannsynlighet for lengre partier i runde 2.

Lykke til i runde 2, til alle!

Jan Magnus Olaisen vant klasse 1 i klubbmesterskapet 2015

Jan Magnus Olaisen vant klasse 1 i klubbmesterskapet 2015

I klasse 1 bukket Emal Dawar tidlig mot Njaal Roholdt, slik  at Jan Magnus Olaisen hadde vunnet klassen selv om han fortsatt spilte mot klubbkamerat Terje Næss fra Konnerud. På tross av sikret seier, spilte Jan Magnus videre på seier, og avgjorde til sin fordel, og sikret seg 1,5 poengs seiersmargin med 8/9. Dermed ble det Konnerudseier i klasse 1 for andre år på rad. På grunn av noen utsatte partier er ikke de neste plassene på tabellen helt avklart.

I klasse 2 var Øivind Andersson vinner allerede før runden, og avsluttet med stil, med seier over Terje Jørgensen. Han scoret dermed 9/9 og endte 2 poeng foran Halldor Stefansson, og 3 poeng foran unge Martin Lyngås.

Øivind Andersson vant klasse 2 i klubbmesterskapet

Øivind Andersson vant klasse 2 i klubbmesterskapet

Med runde 8 i klubbmesterskapet kom også endelig avgjørelse i klasse, selv om det har sett avgjort ut en stund. Med sin 8. strake seier i partiet mot Karl Ivar Lavergren, inntok Øivind Andersson en uinntagelig ledelse, hele 2 poeng foran Halldor Stefansson. Halldor tok i dag seieren mot Einar Tofteng Tømmerhol, og er på sin side helpoenget foran Martin Lyngås og undertegnede.
Resten av partiene i klasse 2 gikk som følger:
Per Vetterstad РMartin Lyng̴s 0,5 Р0,5
HÃ¥vard Aarvik – Hansen-Kjetil Hefte 0,5 – 0,5
HÃ¥vard Aure – Terje Jørgensen 1 – 0
Helge Lavergren – Jostein Tvedten 1 – 0

I klasse 1 beholdes det litt spenning. Jan Magnus Olaisen er i førersetet, med 7/8 etter seier mot Otto Brokke i denne runden. Deretter følger Emal Dawar med 6 poeng, men med et uspilt parti mot Otto Brokke. Emal slo i denne runden Andre Tsolis, etter en spennende kamp. De neste spillerne i gruppa følger på 4,5 poeng, så seieren og opprykket til neste års mesterklasse vil stå mellom Jan Magnus og Emal. Kun et parti til ble spilt i klasse 1. Det var mellom Runar Emgård og Truls Skauge Klausen, og Runar trakk det lengste strået i et svært severdig parti.

Neste side »

.